Ας ξεκινήσουμε…

Η σημερινή τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ), παρέχει τη δυνατότητα ευρείας διαχείρισης της υγείας μέσω του διαδικτύου και των έξυπνων συσκευών. 

  • Η “ηλεκτρονική υγεία” ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως “χρήση τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την υγεία”. 

Το πεδίο εφαρμογής της ηλεκτρονικής υγείας αναγνωρίστηκε από τον ΠΟΥ στο ψήφισμα WHA58.28 (2005) (Al-Shorbaji, 2013): 

Η χρήση των διατροφικών εφαρμογών μπαίνει ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Περισσότεροι από το 58% των χρηστών στις ΗΠΑ το 2015, είχαν κατεβάσει τουλάχιστον μία εφαρμογή υγείας, με τις πιο διαδεδομένες να είναι οι εφαρμογές διατροφής και άσκησης. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να έχει αυξηθεί κατακόρυφα μέχρι σήμερα, αν λάβει κανείς υπόψη την περίοδο της πανδημίας, καθώς και τον τρόπο ζωής όπως αυτός έχει πλέον διαμορφωθεί.

Η ηλεκτρονική διατροφή (e-Nutrition) στην καθημερινότητα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τηρούν κανένα αρχείο για το τι έχουν φάει ανά πάσα στιγμή. Ακόμη και εκείνοι που έχουν διαγνωστεί με κάποια παθολογική κατάσταση και βρίσκονται υπό διατροφική διαχείριση, δεν είναι καλοί στη διατήρηση ακριβών αρχείων (Cade 2017). 

Δύο σημαντικές πτυχές του eNutrition είναι:

  • η παρακολούθηση του τρόπου κατανάλωσης των τροφίμων από ένα άτομο
  • η άμεση μέτρηση της πρόσληψης ενέργειας, θρεπτικών και βιοενεργών ουσιών. 

Η καταγραφή ημερολογίου τροφίμων χωρίς παρακολούθηση οδηγεί συχνά σε ακανόνιστες και ανακριβείς εγγραφές, καθώς αυτές συνήθως συμπληρώνονται από τη μνήμη. Επιπλέον, υπάρχει η τάση των ανθρώπων να υποτιμούν τα μεγέθη των μερίδων (Cade 2017) και να ξεχνούν τα σνακ μεταξύ των γευμάτων. 

Ο ρόλος του Διαιτολόγου 

Οι εφαρμογές υγείας, θα ήταν πιο αποδοτικές αν υποστηρίζονταν από διατροφολόγους και μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αξιόπιστα για συμβουλές και διαχείριση της διατροφής σε πλήρες εξατομικευμένο επίπεδο (Juliana Chen 2018). Αυτό είναι κάτι το οποίο απουσιάζει από τις εφαρμογές διατροφής και αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα σφάλματος στην ημερήσια καταγραφή έως σήμερα.

Ας γυρίσουμε σελίδα…

Τα συστήματα ηλεκτρονικής υγείας μπορούν να παρέχουν μια πλατφόρμα που θα υποστηρίξει ένα έξυπνο εξατομικευμένο σύστημα διατροφής. Με αυτόν τον τρόπο θα παρέχονται συνεχείς, χρήσιμες και αξιόπιστες πληροφορίες, που:

  • Θα βοηθούν τον εκάστοτε χρήστη να κατανοεί και να διαχειρίζεται εύκολα και άμεσα τη διατροφή του, σε καθημερινή βάση.
  • Θα  διευκολύνουν τον εκάστοτε διαιτολόγο να έχει πληρέστερη εικόνα, για τα τα άτομα που παρακολουθεί.

Το Diet 1 δημιουργήθηκε για να καλύψει τα κενά που υπήρχαν έως σήμερα στον τομέα του e-nutrition. Είναι κατάλληλα σχεδιασμένο, ώστε να βελτιστοποιήσει την αλληλεπίδραση μεταξύ Διαιτολόγου – Διαιτώμενου, ενισχύοντας την εξατομίκευση και προσδίδοντας μια άλλη διάσταση στη διατροφική παρακολούθηση.

Πηγές

Al-Shorbaji, Najeeb. «The World Health Assembly Resolutions on eHealth: eHealth in
Support of Universal Health Coverage.» Methods of Information in Medicine , 2013:
52(6):463-6.

Cade, Janet E. «Measuring diet in the 21st century: use of new technologies.» Proceedings of
the Nutrition Society, 2017.

Juliana Chen, Luke Gemming, Rhona Hanning, Margaret Allman-Farinelli. «Smartphone
apps and the nutrition care process: Current perspectives and future considerations.» Patient
Education and Counseling, 2018.

Krebs, P., & Duncan, D.T. «Health app use among US mobile phone.» JMIR mHealth and uHealth,, 2015: 101.

https://www.statista.com/statistics/1127248/health-fitness-apps-downloads-worldwide

Σχετικά άρθρα

Preworkout Meal: Τι να προσέξω

  Για την εκπλήρωση οποιασδήποτε μορφής άσκησης, απαιτείται η ανάλογη ποσότητα ενέργειας. Η ενέργεια αυτή, παρέχεται στον οργανισμό σου μέσω…

Κετογονική Δίαιτα: Ωφέλιμη ή όχι τελικά?

Η κετογονική δίαιτα (ketogenic/ keto diet) έχει κερδίσει την προσοχή πολλών, ως μία οδός για την απώλεια βάρους και την…