Η Διατροφή αποτελεί τόσο ένα μέσο αντιμετώπισης πολλών κλινικών παθήσεων όσο και ένα από τα σημαντικότερα μέσα πρόληψης πολλών περισσότερων. Οι Κλινικές παθήσεις στην πλειονότητά τους απαιτούν συνεχή παρακολούθηση των Μακροθρεπτικών και Μικροθρεπτικών Συστατικών που προσλαμβάνουμε καθημερινά.

Προτεινόμενο Πακέτο : Performance

Η Κλινική Διατροφή χρήζει 100% εξατομικευμένου διαιτολογίου με ταυτόχρονη παρακολούθηση της καθημερινής πρόσληψης. Κατά την πρώτη συνεδρία, εκτός από την λήψη και αξιολόγηση του Διατροφικού και Ιατρικού Ιστορικού, λαμβάνουμε υπ΄ όψιν και τις Βιοχημικές Εξετάσεις (Αιματολογικές κα). Στη συνέχεια, προσαρμόζουμε το Διαιτολόγιο στις ανάγκες του ασθενούς και μέσω του Diet1 App, ελέγχουμε την πρόσληψή σε Μακροθρεπτικά και Μικροθρεπτικά συστατικά ανάλογα με την εκάστοτε πάθηση.

Διατροφή για Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2 είναι μία πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα στα πλαίσια της ινσουλινοαντίστασης και σχετική ανεπάρκεια ινσουλίνης.

Η Παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό Παράγοντα Κινδύνου για τον Διαβήτη Τύπου ΙΙ.
Έστω και μία μετριασμένη απώλεια κιλών συμβάλει στην βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος.

Διατροφικά, σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η Ποιότητα των Υδατανθράκων, καθώς οι μελέτες δείχνουν πως τρόφιμα που περιέχουν Σύνθετους Υδατάνθρακες και είναι χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη (Γ.Δ), συμβάλλουν στην βελτίωση της Κλινικής Κατάστασης του ατόμου.

Διατροφή για Νεφρικές Παθήσεις

Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (ΧΝΑ) είναι η προοδευτική, μη αναστρέψιμη μείωση της νεφρικής λειτουργίας, η οποία προκαλείται από βλάβη του νεφρού ποικίλης αιτιολογίας. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ξεκινάει ήπια και μπορεί να φτάσει μέχρι τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 10 χρόνια.

Εκτός από την μείωση πρόσληψης αλατιού και την λήψη ικανοποιητικής ποσότητας νερού πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε Μακροθρεπτικά Συστατικά, όπως στις Πρωτεΐνες (αναλόγως με την κατάσταση νεφρικής λειτουργίας), αλλά και σε Μικροθρεπτικά Συστατικά  όπως είναι το Κάλιο, ο Φώσφορος και το Νάτριο

Διατροφή για Καρδιαγγειακά Νοσήματα

Τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα είναι μια κατηγορία ασθενειών, η οποία αφορά τη καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις περιλαμβάνουν τις στεφανιαίες καρδιακές νόσους (π.χ. στηθάγχη και έμφραγμα του μυοκαρδίου). Άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή ανεπάρκεια κ.α. Η αθηροσκλήρωση, η οποία είναι αποτέλεσμα κακής διατροφής, έλλειψης άσκησης, υπερβάλλοντος βάρους, καπνίσματος κ.α. μπορεί να επιφέρει πολλά από τα παραπάνω.

Όσον αφορά την Διατροφή που ενδείκνυται για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα η άμεση μείωση των Κορεσμένων Λιπαρών, της Χοληστερόλης και συγκεκριμένα της ‘’κακής’’ HDL χοληστερόλης, η αύξηση της ‘’καλής LDL χοληστερόλης και η μείωση του Νατρίου, αποτελούν επιτακτικές ανάγκες για τη βελτίωση της ζωής του ασθενούς.

Διατροφή για Αναιμία

Η αναιμία είναι παθολογική κατάσταση του οργανισμού, κατά την οποία κυκλοφορεί μικρότερη από τη φυσιολογική μάζα αριθμού ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα.

Στα συμπτώματα της συμπεριλαμβάνονται:

  • η ωχρότητα του δέρματος
  • η ταχυκαρδία
  • το αίσθημα κόπωσης
  • η δύσπνοια
  • η κόπωση
  • η ζάλη κ.α.


Η Εξατομικευμένη Διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον μετριασμό των συμπτωμάτων αυτών. Ανάλογα με τον τύπο της Αναιμίας, το άτομο πρέπει να δίνει προσοχή στις ποσότητές πρόσληψης ορισμένων Μικροθρεπτικών Συστατικών όπως ο Σίδηρος, το Φυλικό οξύ και ο Ψευδάργυρος. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει η επαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών και συγκεκριμένα βιταμίνης C, η οποία όταν λαμβάνεται παράλληλα με τροφές πλούσιες σε Σίδηρο, βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του Σιδήρου στο αίμα.

Διατροφή για Υπέρταση

Είναι μία χρόνια πάθηση κατά την οποία η πίεση του αίματος στις αρτηρίες είναι αυξημένη, με αποτέλεσμα η καρδιά να εργάζεται πιο εντατικά από το φυσιολογικό για να κυκλοφορεί το αίμα μέσω των αιμοφόρων αγγείων.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • δύσπνοια
  • κόπωση
  • ζάλη
  • πίεση στο στήθος
  • κυάνωση στα χείλη
  • ταχυπαλμία.

Η Διατροφή παίζει κύριο ρόλο στην αντιμετώπιση της υπέρτασης καθώς κρίνεται απαραίτητη η μείωση της πρόσληψης Νατρίου ενώ συστήνεται και η αύξηση της πρόσληψης Καλίου. Μία μικρή, μείωση βάρους σε συνδυασμό με αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μπορούν επίσης να συμβάλουν στην βελτίωση των συμπτωμάτων της υπέρτασης.

Διατροφή για Παθήσεις του Θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας ο οποίος χρησιμοποιεί μικρές ποσότητες ιωδίου για να παράγει δύο ορμόνες, την τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και την θυροξίνη (Τ4). Οι ορμόνες αυτές με τη σειρά τους ελέγχουν και ρυθμίζουν λειτουργίες όπως: ο μεταβολικός ρυθμός, το σωματικό βάρος και η θερμοκρασία του σώματος.

Οι συνηθισμένες παθήσεις του θυρεοειδούς μπορεί να είναι:

  • Υπερθυρεοειδισμός
  • Υποθυρεοειδισμός
  • Όζοι θυρεοειδούς αδένα
  • Αυτοάνοση Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Η διατροφή των ασθενών αυτών πρέπει να είναι επαρκής σε ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά όπως το Ιώδιο, το Σελήνιο και ο Ψευδάργυρος καθώς είτε είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία των θυρεοειδικών ορμονών είτε ενεργοποιούν τις ορμόνες αυτές.

Διατροφή για παθήσεις του Πεπτικού

Το πεπτικό σύστημα στο ανθρώπινο σώμα είναι υπεύθυνο για την πρόσληψη, απορρόφηση και αποβολή των εκάστοτε θρεπτικών συστατικών. Περιλαμβάνει μια πληθώρα οργάνων και αδένων όπως ο οισοφάγος, το στομάχι, το λεπτό και το παχύ έντερο, το συκώτι, το πάγκρεας και η χοληδόχος κύστη

  • Οι συνηθισμένες παθήσεις στο πεπτικό σύστημα περιλαμβάνουν:
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  • Νόσος του Crohn
  • Κοιλιοκάκη
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (Γ.Ο.Π.)
  • Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ)

Η μείωση της κατανάλωσης τροφών από συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων καθώς και η Διατροφή με χαμηλά FODMAPs έχουνε επιφέρει σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με παθήσεις του πεπτικού συστήματος.