Τόσο η άσκηση όσο και η διατροφή αποτελούν δύο από τους βασικούς πυλώνες για την προαγωγή της υγείας και της ευημερίας μας. Μάλιστα από μικρή ηλικία, όταν βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης, η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών και η ενημέρωση για την επίδρασή τους στην ζωή μας είναι ζωτικής σημασίας.

          Τα σύγχρονα αθλητικά σωματεία είναι σημαντικό να μπορούν να παρέχουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του υγιεινού τρόπου ζωής στους νέους αθλητές-αθλήτριες των ακαδημιών τους ανεξαρτήτως του αθλήματος. Για να επιτευχθεί αυτό είναι πολύ σημαντικό να  συμπεριλαμβάνουν στο δυναμικό τους και άλλους επιστήμονες υγείας (πχ γιατρούς, φυσικοθεραπευτές, διαιτολόγους) εκτός από προπονητές και γυμναστές.

           Όσο αφορά την διατροφή,  στα παιδιά και στους εφήβους έως 16 ετών δεν συνίσταται η παροχή εξατομικευμένων διαιτολογίων. Αυτό συμβαίνει γιατί το άτομο βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης και οι ανάγκες του τόσο σε θερμίδες όσο και σε μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λίπος) αλλάζουν συνεχώς και διαφέρουν από αυτές ενός ενήλικα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την συχνή προπόνηση οδηγεί στην ανάγκη για ενημέρωση και καθοδήγηση τόσο του νεαρού αθλητή όσο και των γονιών του σε θέματα διατροφής. 

Δημιουργήθηκε λοιπόν η ανάγκη να βρεθούν άλλες μέθοδοι ελέγχου της κατάστασης θρέψης και της ανάπτυξης του παιδιού/εφήβου. Έτσι, η ομάδα του Diet1 ανέπτυξε ένα μοντέλο, με το οποίο μπορούν οι γονείς και η ομάδα να γνωρίζουν την κατάστασης θρέψης των αθλητών τους αλλά και το παιδί να λαμβάνει εξειδικευμένες διατροφικές κατευθύνσεις.

Οι ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν είναι:

  • Μέσα στην προ-αγωνιστική και αγωνιστική περίοδο πραγματοποιούνται επισκέψεις στο χώρο προπόνησης όπου πραγματοποιείται:
    • διατροφική ενημέρωση (παρουσίαση) των προπονητών, γονέων και παιδιών
    • σωματομετρικές μετρήσεις των νεαρών αθλητών
  • Μέσω των Μετρήσεων και με τη βοήθεια επιστημονικού λογισμικού ορίζεται η κατάσταση θρέψης των αθλούμενων.
  • Ανάλογα με την κατάστασης θρέψης του κάθε παιδιού, παρέχονται εξειδικευμένες διατροφικές οδηγίες για τον τρόπο διαχείρισης της διατροφικής του καθημερινότητας.

Μέσω αυτής της διαδικασίας επιτυγχάνονται:

  • Έλεγχος Πορείας Ανάπτυξης. Με τις δύο επισκέψεις εντός της χρονιάς, ο αθλούμενος και οι γονείς του, γνωρίζουν εάν έχει μεταβληθεί η κατάσταση θρέψης του αθλούμενου ή αν παραμένει σταθερή.
  • Οι γονείς θα έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης θρέψης του παιδιού, και θα μπορούν να είναι σε θέση να ελέγχουν τις διατροφικές του συνήθειες.
  • Το παιδί λαμβάνει εξειδικευμένες διατροφικές οδηγίες, τις οποίες μπορεί να ακολουθεί για την υιοθέτηση και διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής καθώς και να έχει τα βέλτιστα αγωνιστικά αποτελέσματα.

‘’Όλοι οι αθλητές πρέπει να κατανοήσουν τις αρχές της υγιεινής διατροφής, καθώς άσκηση και διατροφή είναι δυο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες.’’

Σχετικά άρθρα

Διατροφή και Επιχειρήσεις Εστίασης

Στην σύγχρονη εποχή οι ανάγκες και οι απαιτήσεις των καταναλωτών σε όλων των ειδών τα αγαθά αυξάνονται συνεχώς. Το ίδιο…

Αυγά, γαρίδες και τρόφιμα με υψηλή χοληστερόλη. Υγιεινά ή όχι;

Ας αποδομήσουμε… Τι είναι η χοληστερόλη (Chol)? Είδη χοληστερόλης Τί ισχύει? H HDL αυξάνεται με: H LDL: Extra Facts Σε…